Katalogerna
TILL INDEX

...FAQ - BARNS TAL OCH SPRÅK

Om du har en frågeställning inom området barns tal och språk som du skulle vilja ha kommenterad är du välkommen att skicka den till mig. Fyll i nedanstående uppgifter så ska jag försöka att ge svar under rubriken FAQ - Barns tal och språk (Frequent Asked Questions).

Skicka din fråga till lotta@kommunikationsakademien.se

FAQ - frågor och svar

Fråga: Vår son har svårt att säga r. Han är 5 år och pratar för övrigt bra och har ett stort ordförråd. Nu är vi rädda att han kommer att bli retad i skolan. Vad kan vi göra?

Svar från Lotta Juhlin: R är det svåraste ljudet i vårt land. Det allra svåraste r-et är det som tremulerar (rullar) med tungspetsen. Sedan finns det ett lite mer lättsamt r, som också uttalas med tungspetsen - det frikativa. Dessa båda r förekommer mest i mellersta och norra delarna av vårt land. I södra delarna finns också ett tremulerande och ett frikativt r men som uttalas med tungroten. Det finns alltså fyra olika r i vårt land och alla fyra är svåra att lära sig uttala. De allra svåraste är de r som uttalas med tungspetsen. Därför brukar r vara det sista ljudet man lär sig att uttala korrekt.

Det är vanskligt att ge er råd om hur ni ska kunna "stimulera" eftersom jag inte vet på "vilken nivå" er son är när det gäller uttalet. Om ni leker och övar på en nivå, som är för svår för honom, så kan det hända att han sluter sig och bestämmer sig för att stjunta i det däj dumma ljudet.

Ni kan själva vara bra förebilder genom att tala tydligt och inte fort. Ni kan till och med vara bra förebilder genom att "av slarv råka" uttala r felaktigt och sedan hejda er, dra ned på takten och trycka extra mycket på r.

Se till att er son så ofta som möjligt ser era munnar, när ni pratar med honom eller läser för honom.

Era eventuella signaler av oro kan påverka så att han själv också blir orolig över sina tillkortakommanden. Se framför allt till att bekräfta allt han kan och se hans förmågor framför oförmågorna. Då blir det också lättare för er son att ta itu med oförmågorna.

Om er son för övrigt pratar bra och dessutom har ett bra ordförråd, tror jag att hans r kommer om något år.

Ni får gärna höra av er längre fram, om ni behöver. Lycka till!


 

Grafik/Navigation

Retorik, kommunikation, röst och kroppsspråk

Barns tal och språk


Föredrag och seminarier

Röster från seminariedeltagare

Exempel på uppdragsgivare

Om böckerna

Anmälan till seminarier - Barns tal och språk

Reflektioner över barns tal och språk

FAQ - Barns tal och språk

Om Lotta Juhlin

Kontakta Lotta Juhlin


Grafik/svart linje
« TILL STARTSIDAN